Halloween - miről is szól?

Miért ünneplik a boszorkányok, okkultak és sátánisták a halloweent, és miért nem kellene?

Október 31-én az emberek többsége egyszerűen figyelmen kívül fogja hagyni a halloween sötét oldalát. A népesség masszív többsége beöltözik majd, buliba megy és cukorkát fog eszegetni anélkül, hogy valaha is figyelembe venné, honnan származik az ünnep vagy hogy bizonyos emberek mit is tesznek zárt ajtók mögött. De az az igazság, hogy halloween éjszakája az egyik legnagyobb napja a boszorkányoknak, okkultoknak és sátánistáknak.

Egész Amerikában azok, akik elmerülnek a sötét művészetek mélységébe kapcsolatba kerülnek a holtakkal, varázslatot és véres áldozatokat mutatnak be. Mint az alább olvasható, ezért is van, hogy szerte az országban az állatmenhelyek ebben az időszakban tiltják a fekete macskák örökbefogadását. 

De a még oly „ártatlan” halloween hagyományainknak, mint a jelmezbe öltözés, a „trick or treating” [Csokit vagy csínyt! játék, amelyben a jelmezbe öltözött gyerekek bekopogtatnak a házakba és ezzel a felszólítással döntés elé állítják a háziakat.], a töklámpás faragás ősi pogány gyökerei vannak. És az évek során kislányaink jelmezei szexuálisan egyre kihívóbbak lesznek, az este során nézett horror filmek egyre démonikusabbak és a közvéleményt elbűvölő okkultizmus töretlenül növekszik. Ez valójában a halál fesztiválja, de úgy tűnik, az emberek többsége nem foglalkozik ezzel. A szakértők szerint tény, hogy a halloween ma már Amerika második legnagyobb ünnepévé vált. 

A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség szerint ebben az évben az amerikaiak közel 70 százaléka tervezi, hogy megünnepli halloweent, és a költések a becslések szerint rekordot fognak dönteni.

A Nemzeti Kiskereskedelmi Szövetség megbízásából a Prosper Insights & Analytics által készített éves felmérés szerint idén a halloween időszak összes költéseinek összege eléri a 8,4 milliárd dollárt, ami rekordnak számít a felmérés 11 éves történetében. Az amerikai fogyasztók átlagos becsült költése 82,93 dollár lesz, ami meghaladja a tavalyi 74,34 dollárt. Ebben az évben 171 millió amerikai tervez részt venni valamilyen ünnepségen.

Csakhogy értelmezni tudjuk a számokat: a halloween összes költések összege 2009-ben még csak 4,7 milliárd dollár volt. Így azt kell mondjuk, az ünneplés népszerűsége nő, ezt óriási hiba lenne alábecsülni. Sajnos az emberek többségének fogalma sincs honnan ered ez az ünnep. Az az igazság, hogy a régmúltban a katolicizmus megpróbált „kereszténnyé formálni” egy pogány ünnepet, amit Samhainként ismerünk.  

A halloween eredete a kelta hagyományban gyökerezik, a nyár végéhez és a druida isteneknek való áldozathoz volt köze. Ez volt a kelta év kezdete, és úgy hitték, Samhain, a halál ura ekkor elküldi a gonosz szellemeket, hogy széltében-hosszában támadják meg az emberi lényeket, aki csak magukhoz a gonosz szellemekhez hasonló álruhát öltve menekülhettek. A napfény elhalványulása és a sötét tél közeledte örömmel töltötte el a szellemeket és gonosz tréfákat űztek. Hiszik vagy nem, a legtöbb halloween szokásunk ezekre az ősi pogány rítusokhoz és babonákhoz vezethető vissza.

A wicca naptárban [A wicca egy újpogány vallás, részletek itt.] Samhain az egyik legfontosabb pont az „év kerekén”. [Az „év kereke” az ünnepek éves szezonális ciklusa számos modern pogány vallásban.] A wiccanok úgy hiszik, hogy ez az a nap, amikor az „isten meghal”, és majd később, Julkor ünneplik az újjászületését. [Jul az egykori germánoknál és más pogány népeknél tartott ünnep volt, a téli napforduló idején. Az újpogányságban ma is ünnep.]  Úgy hiszik, ez az időszak az, amikor az élők és a holtakat elválasztó fátyol a legvékonyabb, így lehetőség nyílik kapcsolatot teremteni a holtakkal. Az alábbi összefoglaló a wiccanok honlapjáról származik:

Samhain azt jelenti „Nyár vége”, és ez a harmadik, egyben végső aratás. Ezen a szombaton kezdődik az év másik fele, a sötét tél. Általában október 31-én ünneplik, de egyes hagyományok november elsejére teszik. Minden év két „szellem-éjszakája” közül ez az egyik, a másik Beltane. Ez egy mágikus időszak, amikor az idő és a világ földi törvényei átmenetileg felfüggesztésre kerülnek, és a Vékony Fátyol a világok között felemelkedik. Ebben az időben könnyű az ősökkel és az elhunyt szerettekkel való kommunikáció, akik a saját világukban járják az útjukat a túlvilág felé. Ez az idő tanulmányozni a Sötét Misztériumokat, tisztelet adni a Sötét Anyának és Sötét Atyának, amiket Vénasszony és idős Házastársa szimbolizál. 
A „holtak ünnepét” eredetileg a kelta országokban ünnepelték, ételeket hagyva az oltárokon és küszöbökön a "vándorló halottak" számára. Ma sokan gyakorolják ezt a hagyományt. Világító gyertyákat helyeztek az ablakba, hogy segítsék az ősök és a szeretteik szellemét hazatalálni. A láthatatlan vendégek számára külön székeket állítottak az asztal mellé és a kandalló körül. Almákat temettek az utak mentén és az ösvényeken az elveszett vagy  leszármazottak nélküli lelkeknek azért, hogy  gondoskodjanak róluk. Tarlórépákat vájtak ki és faragtak, hogy védőszellemeknek tűnjenek, mert ez a mágia és a káosz éjszakája volt. A Kis Boszorkány (Wee Folke) igen aktívvá vált, csínytevésekkel tette lóvá a gyanútlan embereket. A sötétedés utáni utazás nem volt tanácsos. A fehérben öltözött emberek (mint a szellemek) szalmából készült álruhákat viseltek, vagy a másik nemként öltöztek be, hogy átverjék a Természet szellemeit.

A fentiekben leírt régmúlt gyakorlat sokban hasonlít mindazokhoz, amiket ma teszünk, de kétségtelen, hogy a hagyományok átalakultak. Például a faragott tarlórépa helyett tököt vájnak azok, akik ünneplik a halloweent. 

Nem biztos, hogy mindenki tisztában van vele, de ma a wicca az egyik leggyorsabban növekvő vallás Amerikában. És október 31-én a wiccanok az egész nemzetben összegyűlnek, hogy rituálékat hajtsanak végre és varázsoljanak. Íme egy részlet az [angolnyelvű] Wikipédiából a waccanok „varázslás” hitéről: 

A gyakran a szent körben végezett rituális gyakorlat alatt a wiccanok olyan varázslatokat vagy „munkákat” mutatnak be, amik valódi változásokat hoznak a fizikai világban. A közös wiccan varázslatok közé tartoznak a gyógyuláshoz, a védelemhez, a termékenységhez vagy a negatív hatások kitiltásához használtak. Sok korai wiccan, mint például Alex Sanders, Sybil Leek és Alex Winfield utalt arra, hogy varázslásuk „fehér mágia”, szemben a „fekete mágiával”, amit az ördöggel és a sátánizmussal azonosítottak. Sanders a rosszindulatú varázslás leírására a „balkezes ösvény” terminológiát is használta, míg „jobbkezes ösvénynek” nevezte a jószándékú varázslásokat.  A szóhasználat egyébként a 19. századi okkultista Helena Blavatsky-től ered.  Azonban néhány modern wiccan megálljt parancsol a fehér-fekete mágia, bal-jobb ösvény szembeállítás használatának, mondván, hogy például a fekete színről nem feltétlenül kell az ördögre gondolni. 

Ha nem vagy tisztában ezekkel a dolgokkal, megfélemlíthet a fenti gyakorlat. De a rideg, kemény valóság az, hogy a dolog nagyon is valóságos. A sötét oldalnak is van hatalma, és azok, akik elhagyták a boszorkányságot, mesélhetnek neked néhány hajmeresztő történetet.  

A wiccanok „jóknak” hiszik magukat, ezért is hajlamosak elutasítani a véráldozatot és az egyéb hasonló dolgokat. De azok számára, akik mélyebben elmerültek az okkultizmusban, a véráldozat a halloween elengedhetetlen része. Ezért is van, ahogy már említettem, hogy az országokban sok állatmenhely tiltja a fekete macskák örökbefogadását ebben az évszakban. 

Ez a halloween hete, és talán nem vagy tisztában vele, de ha hirtelen egy fekete macskát akarsz örökbe fogadni, akkor valószínűleg nehéz dolgod lesz. A boszorkánysággal való kapcsolatnak köszönhetően a közvélekedés úgy tartja, a halloween az az időszak, amikor emberek rituálisan fekete macskákat csonkítanak. Annak vizsgálatára, hogy ez valóban így van-e, kapcsolatba léptem néhány állatmenhellyel a Los Angeles-i irodánk közelében, és mind azt közölte velem, nem engednének örökbe fogadni egy fekete macskát. Az egyik, a Lange Alapítvány – az az állatmentő típus, amelyik elviszi a városi menedékhelyről a macskákat, mielőtt elaltatnák azokat – hajlandó volt beszélni velem a telefonon és elmagyarázni: Ha valaki felhívná őket és speciálisan fekete macskát kérne, az egy sajátos eljárást indítana be: „Azt mondanám, hogy nem ma!” – mondta az alapítvány kuratóriumának egyik tagja, Diana Nelson.

Lehet, hogy nem akarod elhinni, de az állatokat meg fogják ölni, és a kisgyerekeket bántalmazni fogják a Halloween éjszakáján. Az alábbiak egy ex-boszorkány megosztotta tapasztalatok:

A szüleim azt mondták, mielőtt elmegyünk a körülöttünk élő szomszédsághoz, előtte a templomba (Mormon Egyház) megyünk, hogy ott is kaphassunk cukorkákat. A templom nagyon közel volt hozzánk, ismertem, gyakran jártunk oda. Elmentünk a templomban és megfagyott a vér az ereimben attól, ami ott történt. Cukorkát kaptam, de ez csak előjáték volt a szexuális bántalmazáshoz, aminek egy sátánista rituálé keretei között kellett megtörténnie. Halloweenkor a sátánisták a kisgyermekeket használják fel, úgy mint engem, hogy mint szexuális bálványokat imádják. Más gyerekek sokkal rosszabbul jártak. Tudom, ezen dolgok közül van olyan, ami messze meghaladja a képzeletedet, de igaz. Alig tudom leírni ezeket a szavakat, mert az igazság fájdalma majdnem nagyobb, mint amit el tudok viselni. Ha nem lett volna Jézus Krisztus kegyelme és szeretete, akkor most nem tudtam volna leírni ezeket a szavakat. [Az eredeti tanúság angol nyelven itt elérhető.]

Lehet azt mondani, „ez nem érint engem”, de csak becsapod magad. Részt tudnál venni egy sátánista fekete misén, hogy Jézust ünnepeljed? Természetesen nem. És mégis, sok keresztény öleli magához a halloweent, és úgy tesz, mintha semmi baj nem lenne vele.

Szögezzük le, a sátánisták teljesmértékben imádják a halloweent. Az alábbiak a hivatalos sátánista egyház honlapjáról valók:

A sátánisták magukévá teszik a közelgő ünnepet, és nem érzik szükségét annak, hogy az ősi gyakorlathoz kötődjenek. Ezen az éjszakán mosolygunk azokon az amatőrökön, akik felfedezik magukban a sötétséget, mert tudjuk, élvezik a rövid alámerülésüket az „árnyékvilág” medencéjében. Bátorítjuk sötét fantáziálásukat, a kandírozott élvezetet, esztétikánk széleskörű megidézését (miközben elnézők vagyunk annak néhány silány verziójával) még ha egyszer egy évben, akkor is. Az egész idő alatt azok, akik nem a mi fajtánk, ránk csodálkozva rázzák a fejüket. Mi azonban rámutathatunk, némileg megérthetnek minket, ha megvizsgálják saját mindenszentek [All Hallows Eve, a halloween régi neve.] dolgaikat, de általában egyszerűbbnek tartjuk azt mondani: „Gondolj az Addams Family-re, és meg fogod látni, miről van szó!” [Az Addams Family 1991-ben készült népszerű amerikai vígjáték.]

A sátánisták az év egyik legfontosabb ünnepének tartják a halloweent. A Sátánista Biblia 96. oldalán Anton LaVey a következőket írja:

A saját születésnapja után a két legnagyobb sátánista ünnep a Walpurgis-éj (május 1.) és a halloween. [A német hiedelemvilág szerint a Walpurgis-éjjelen minden égtájról az ördögök, boszorkányok a Brocken-hegyre vagy más magaslatra sereglenek, hogy varázslatos táncaikkal és ráolvasással elűzzék a tél szellemeit.]

Hát nem bájos?

Mindezek ellenére az amerikai keresztények többnyire boldogan ünneplik majd a halloweent október 31-én. Tény, egy közelmúltbeli felmérés szerint az összes keresztény pásztor mindössze 8 százaléka akarja azt, hogy gyülekezeteik teljesen kihagyják ezt az ünnepet. Ehelyett a legtöbbjük azt akarja, hogy tagjaik meghívják az embereket a gyülekezeteikbe a „halloween keresztény változatára”. Ahogy a LifeWay Kutatóintézet megállapítja:

A kétharmad (67 százalék) arra ösztönzi az egyháztagokat, hogy meghívják a barátaikat és a szomszédokat egy őszi fesztiválra, trunk-or-treatre [az autók és azok csomagtartójának bevonása a buliba] vagy az Ítélet Házba. [Az Ítélet Háza eredetileg egy interaktív előadás, az amerikai hitéletben halloween hetén tartott evangelizációs megmozdulás.] A nagyobb gyülekezetek (250 főt elérő látogatók száma) pásztorai valószínűleg felkérik az egyháztagokat, hogy hívják szomszédjaikat (86 százalék) a gyülekezet eseményére. A kisebb gyülekezetek (50 főt nem meghaladó látogatói létszám) esetében a legkevésbé valószínű ez (48 százalék). 

Ha az evangéliumot hirdetik, amellett vagyok, mindenki menjen templomba október 31-én. De túl gyakran az „alternatív ünnep” nem más, mint a sátáni ünnepek átcsomagolt változata, ezt ünnepli a világ. Tetszik Jamie Morgan pásztor megfogalmazása, hogyan kellene viszonyulnunk ehhez a naphoz:

Mindent félretéve, a gonosz, a sötétség, a boszorkányság, a félelem, a halál és a démonok ünneplésének napja az Isten iránti megvetést eredményez. Egy keresztény halloween ünneplése olyan, mintha egy sátánimádót helyeznénk el a betlehemesek között, miközben azt énekli „Boldog születésnapot, Jézus!” A kettő nem passzol egymáshoz. Jézusnak semmi köze Sátánhoz (2Korintus 6:14), és nem is szabad, hogy legyen. 

És az az igazság, Isten kezdettől fogva azt akarta, hogy nekünk semmi közünk ne legyen az okkult gyakorlathoz. Ahogy Mózes ötödik könyve (Deuteronomium) 18:9-13megfogalmazza:

Ha bemégy arra a földre, amelyet Istened, az Úr ad neked, ne tanuld el azokat az utálatos dolgokat, amelyeket azok a népek művelnek. Ne legyen köztetek olyan, aki a fiát vagy leányát áldozatul elégeti, ne legyen varázslást űző, se jelmagyarázó, kuruzsló vagy igéző! Ne legyen átokmondó, se szellemidéző, se jövendőmondó, se halottaktól tudakozódó. Mert utálatos az Úr előtt mindaz, aki ilyet cselekszik. Ezek miatt az utálatos dolgok miatt űzi ki előled ezeket is Istened, az Úr. Légy feddhetetlen Istened, az Úr előtt!

Sokan lesznek, akik elolvassák ezt a cikket, és továbbra is ünneplik a halloweent, ahogy általában tenni szokták. Ha te vagy az, akkor meg kell értened, hogy a sötét gyakorlatban való részvétel megnyitja az ajtókat a lelki sötétséghez magad és az egész családod számára. Ha ezt teszed, ez a te választásod, de én és a házam népe az Úrnak fogunk szolgálni. 

Michael Snyder 
republikánus kongresszusi jelölt, Idaho
 
Az eredeti cikk 2018. október 23-án jelent meg a Charisma News portálon: Why Witches, Occultists and Satanists Celebrate Halloween and Why You Should Not 
Fordította: Dénes Ferenc
A [kiemelt szövegek] a fordító megjegyzései. Az illusztrációul szolgáló képek a szabadfelhasználású pixabay.com és pexels.com portálokról valók.
Kategóriák: