Aktív Agapé túra 2017-09-23: Budaörsi kopárok

Szeptember végén nyílnak a kerti virágok, de mi inkább sziklákat nézegetünk Budaörsön, Merthogy szeptember negyedik hérvégéjén kirándulni megy az Aktív Agapé. Cél: Budaörs. A budaörsi kopárok környezete fokozott természetvédelmi oltalom alatt áll, ugyanis a környéknek egyedülálló a növény- és állatvilága, védett növények, ízeltlábúak és hüllők élőhelye.

Táv: 8 km
Szint: 280 m
Nehézség: könnyű
Visszaérkezés: kb. 15:00

Találkozás: Szeptember 23-án 09:30-kor a Móricz Zsigmond téren a Mc'Donalds előtt.

 Móricz Zsigmond körtérről a 240-es busz 25 perc alatt kivisz a budaörsi városházához, ahonnan a piros keresztet észak felé követve felsétálhatunk a farkas-hegyi vitorlázórepülő-emlékműhöz. A 343 méter magas Farkas-hegyről szép kilátás tárul elénk Budaörsre és a környező hegyekre, jól látható a Szekrényes-hegy (365 méter) sziklás csúcsa, amelyen még áll a vitorlázórepülők indításához szolgáló építmény. Ebből az állásból startoltak a vitorlázórepülők egy csúzliként kifeszített gumikötél segítségével, az így kilőtt repülők a jó lejtőszeleket elkapva szárnyaltak a levegőben. A Farkas-hegy legmagasabb pontján áll a ma már erősen megrongált Vitorlázórepülő emlékmű, amely emléket állít az első magyar Vitorlázórepülő Egyesületnek, és a Budaörsön és a Farkas-hegy oldalában 1929-től 1957-ig folytatott gyakorló- és sportrepülésnek. Mára ebből csak az eredetileg felállított két szárnyból csak egy vitorlázó-szárny, egy hangármaradvány és a Szekrényes-hegy építménye maradt fenn.
A sziklák között mászkálva megcsodálhatjuk a kilátást dél felé, aztán ugyanazon a jelzésen továbbgyalogolva megnézhetünk néhány piktortéglaüreget. Nevüket onnan kapták, hogy egykor ezekből fejtették ki a - hőforrások tevékenysége során márgából képződött - festékföldet és tűzálló agyagot. A bányászott anyagból ("piktortéglát") készítettek, amit a szobafestők alapozó fedőanyagnak használtak. Az agyagbányászat megszűnte után megmaradt barlangok, kürtők némelyike a tízméteres mélységet is eléri.
Északra fordulunk, nyugatról kerüljük meg a Budaörsi-hegyett, hogy a KFKI-nál délre fordulva, kerelti irányból is elhaladjunk a Budaörsi-hegy illetve másik oldalról a Kakukk-hegy (Frank-hegy). A sok gyaloglás jutalma a Frank-hegyi menedékház. A turistaházat (Kakukkhegy 438-as magassági pontján a Csillebérci úttól mintegy 1,5 km távolságra) 1912-ben a Természetbarátok Turista Egyesülete (TTE) Budai Osztálya szervezésében építették és menedékház jelleggel működött. A felújítási munkálatok 2003-ban fejeződtek be, az átalakítások után 15 férőhellyel, egy kétágyas, egy négyágyas és egy hétágyas szobával rendelkezik, melyekhez külön fürdőszoba tartozik. Házias jellegű ételek, kedves kiszolgálás, családias hangulat jellemzi a 60 fő befogadására alkalmas éttermét. A kínálatban fontos szerepet kapnak a vadak. Van vadraguleves csuporban, vadpörkölt juhtúrós galuskával, szarvasgerinc spékelve, áfonyamártással.

Útunk innen az Irhás árokba visz, visszajutunk Budaörsre, ahonnan számos utazási lehetőség kínálkozik vissszabuszozni Budapestre.  

Kategóriák: